Intervju 2011


Om oss - Intervju 2011


Varför startade du eget företag?

Ja, det var inget aktivt val eller en gammal dröm… jag blev arbetslös.

Efter att jag arbetat några år som röntgensjuksköterska i Stockholm valde jag att flytta hem till Norrtälje 1989, och fick en tjänst på Norrtälje Sjukhus röntgenavdelning. 1996 flyttade vi in i det nya fina sjukhuset och röntgenavdelningen digitaliserades, vilket innebar att vi installerade digitala asystem för lagring av röntgenbilder, remisser och svar. Jag arbetade då som systemadministratör och var med att anpassa röntgenavdelningens arbetssätt i den digitala miljön, och hade kontinuerlig kontakt med leverantören av datasystemen.


1999 blev jag ”headhuntad” till en tjänst på AGFA Healthcare, ett internationellt företag som bla arbetar med att införa digitala system på röntgenavdelningar i Norden – vilken utmaning!

I 8 år arbetade jag i projekt där vi digitaliserade hela landsting som tex Dalarna och Jönköping, och även privata aktörer som tex Aleris som har ett flertal utspridda röntgenavdelningar. Det var även en hel del arbete i Norge, Finland och på Irland. Det var en krävande tid med många nya utmaningar, långa arbetsdagar och många resor i denna mansdominerade värld - det var så kul och vilken erfarenhet jag fick !


I slutet av 2007 lämnade jag AGFA Healthcare för nya utmaningar – många sa till mig: ”Ska du inte stanna och njuta av det hårda arbete som du lagt, nu när projekten löper som på räls?” Just därför var det dags att göra något annat tyckte jag. Jag började ett kort tag på ett företag inom en annan bransch, men fortsatte sedan att arbeta på Mawell, ett nordiskt företag inom IT för vård och omsorg. Kort efter att jag börjat på Mawell genomfördes en stor organisations-förändring under våren 2008 och de 8 senast anställda fick gå … och jag var en av dem.


Det tog bara några veckor så blev jag uppringd av tidigare kollegor som behövde hjälp i olika projekt och undrade om jag kunde komma och hjälp dem...

– ”Då måste jag nog starta ett företag”, tänkte jag och kontaktade Nyföretagarcentrum i Norrtälje och fick förmånen att träffa Lena Norrman. Hon coachade mig hur jag skulle starta ett företag.  Jag kände mig som en ”skolelev” som genomförde det som var nödvändigt, och kom tillbaka till nästa möte och visade ”fröken” vad jag gjort. På två veckor hade jag ett eget företag – häftig känsla! Stort TACK till Lena Norrman som stöttade mig :-)


Jag kontaktade även mina tidigare kollegor som arbetar som företagsledare för att få tips om hur avtal skrivs,

hur förhandling sker angående uppdrag mm.


Hur har det gått med ditt företag?

Det har gått fantastiskt bra redan från start och det gör det fortfarande. Jag har jobbat hårt från första dagen med uppdrag i bla Stockholm, Göteborg, Sundsvall, Jönköping och Norge. I början var det svårt att säga nej till uppdrag. Det finns ett stort behov av uppdragskonsulter och projektledare. Dessutom är det inte så många som har den erfarenheten jag har. Nu har jag förmånen att välja de uppdrag som är roliga och som ger mig energi.


Det är klart att jag reflekterar ibland och undrar hur jag som sjuksköterska har kunnat starta ett eget konsultföretag och driva det så bra. Det måste vara att jag är nyfikenhet på nya utmaningar, att jag gillar förändringar, att jag har en stor övertygelse att problem är till för att lösas och att det alltid är lika roligt

att träffa nya människor.

Jag har även förstått att min erfarenhet som sjuksköterska och erfarenhet från både kund och leverantörsidan i olika projekt är grunden till min unika kunskap. Jag förstår och kan hantera båda sidor vilket är jätteviktigt i arbetet som projektledare och olika typer av konsultuppdrag.


Hur ser det ut idag och i framtiden?

Jag har flera olika uppdragsgivare idag, en är TioHundra AB där jag har ett uppdrag som projektledare på IT avdelningen. Det är jätteroligt att arbeta i Norrtälje igen och hjälpa till att driva projekt ute i verksamheterna.

I dag är det oftast komplexa projekt med integrationer mellan olika system och med många personer inblandade, och då är det bra med enextern projektledare. Det är väldigt positivt att TioHundra AB tänker rätt här enl min mening.


Det finns fortfarande okunskap och/eller brist på tid att driva projekt inom många områden. Ofta väljer man att inte ta in en extern projektledare pga att det ”kostar för mycket”. Det är inte ovanligt att ” projekt ”startas utan kravspecifikation, projektidé, effektmål, resurser, tidsplan mm mm. Mot denna bakgrund havererar”projekten” och då kostar det verkligen pengar, tid och resurser. 


Min plan är att fortsätta arbeta i mitt företag och ta olika typer av uppdrag inom IT i vård och omsorg. Jag har även förstått att det med min erfarenhet går mycket bra att driva projekt inom andra områden.


Alltså, det finns bara möjligheter i framtiden… 
 

Copyright  © 2019  Anette Hägerfelth Consulting AB